Kees is in 1966 geboren in Assen. Hij is opgegroeid met de Drentse natuur en landschap, waar hij nog altijd met veel plezier wandelt en fietst. Zijn altijd aanwezige belangstelling voor de fotografie heeft hij in 2016 meer inhoud gegeven door zich te focussen op natuur- en landschapsfotografie. 
Geïnspireerd door Andrea Gulickx heeft hij zich de afgelopen jaren de techniek van ‘Intentional Camera Movement’ (ICM) eigen gemaakt. Met de techniek van een bewust bewogen camera weet hij zijn foto’s, die meer doen denken aan schilderwerken, een eigen sfeer te geven.
Kees de Ruijter woont tegenwoordig in Zetten.

Dit zegt Kees over zijn eigen werk:
“Met ICM-fotografie creëer ik beelden van het landschap en de natuur zoals ik deze op dat moment zie. Los van alle afleidende details probeer ik de sfeer te vangen. Dat kan ik doen met de beweging die ik maak met mijn camera. Die gebruik ik om de lijnen, structuren of kleuren die me daarin opvallen te versterken. Maar waar en hoe het licht valt, speelt ook een grote rol. In feite probeer ik op deze manier een relatie te leggen tussen de realiteit van het landschap en de verbeelding. 
De verwondering van het moment probeer ik vast te leggen, zodat de kijker geraakt wordt door het delicate karakter ervan.  Daarmee wil ik aanzetten tot nadenken over de kwetsbare, prachtige omgeving waarin we mogen leven en waarvan we mogen genieten.”